Het geheugen van Auschwitz

Het geheugen van Auschwitz is een indrukwekkende documentaire over de dilemma’s, paradoxen en uiteenlopende gevoelens bij de conservering van de infrastructuur van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

 

Een groep van met name jonge conservatoren heeft de afgelopen vijf jaar keihard gewerkt om de overblijfselen van deze beladen locatie waar in de periode 1942-1945 ruim een miljoen individuen zijn vermoord, veilig te stellen. En dat is niet zo eenvoudig! Want het principe hier is niet afbreken en reconstrueren; nee, alles moet zoveel mogelijk blijven hoe het nu is.  

 

Jarenlang volgden regisseur Manfred van Eijk en cameraman Chris Blokhuis het team tijdens de minutieuze conserveringsoperatie van onder meer één van de barakken in het enorme complex bij het Poolse stadje Oswiecim.

Een ongekend project dat tot doel heeft het voormalige vernietigingskamp ook voor nieuwe generaties te behouden. Kernvragen hierbij zijn: moet de meeste gruwelijke plek uit de recente Europese geschiedenis bewaard blijven en welke ontwikkelingen maken de directbetrokkenen door?

 

In de eerste plaats werden de conservatoren voor praktische problemen gesteld zoals: hoe conserveer je menselijk haar, moet je dat überhaupt doen; of hoe kun je persoonlijke papieren documenten van voormalige ingezetenen behouden voor de toekomst.

 

In de 50 minuten durende documentaire wordt een indringend beeld geschetst van de vaak complexe problemen waarmee de conservatoren te kampen hebben gehad.

Praktische knelpunten in eerste instantie, maar ook emotioneel beladen voor het team van directeur Pjotr Cywínski en hoofd conservatie Rafal Pjoro.

 

Naast de barakken en de crematoria zijn ook vele voorwerpen die de gedeporteerden van huis meenamen door de handen van de conservatoren gegaan: tandenborstels, kinderschoentjes, koffers, leesbrillen, gebedskleden, sierraden, muziekinstrumenten en speelgoed. Het zijn maar enkele van de voorwerpen en die ruim 75 jaar na de Shoa in aanmerking kwamen om te worden geconserveerd.

 

Een bijzondere film die aanzet tot nadenken.

Deze film kwam mede tot stand door een bijdrage COBO.

Regie

Duur

Uitzendperiode

: Manfred van Eijk

: 50 minuten

: 2020

eo-logo-evangelische-omroep-zwart.png
Logo-CoBO-Intro.jpg
1111.png
7.png