top of page
DPZ_Still_Adrian_1.png

Onze DOCUMENTAIRES

1a. 16x9 Box Art.png

DOCUMENTAIRE 

PACT MET DE DUIVEL

IN DE WURGGREEP VAN HET PASSAGEPROCES

Een zesdelige documentaireserie over de tot nu toe meest omvangrijke en langstlopende liquidatiezaak ooit in Nederland: Passage. 

De voorloper van het Marengo-proces roept nog altijd veel vragen op. Is het proces eerlijk verlopen? Of was het proces voor justitie ‘too big to fail’? Is de inzet van kroongetuigen gerechtvaardigd in de aanpak van de zware misdaad? Pact met de Duivel biedt een uniek kijkje in de keuken van de deals die zijn gemaakt met de kroongetuigen en wat de overheid dreef om in zee te gaan met criminelen. 

 

Het ‘Passageproces’ draait om in totaal zeven moorden, vijf pogingen tot moord en tien verdachten en duurde maar liefst tien jaar: van 2007 tot 2017.  Het proces kenmerkt zich door ophef, ruzies en wantrouwen in de rechtszaal, de grote impact die de media heeft op de zaak, hoe de geest van Willem Holleeder over het proces hangt en de twijfels of het OM en de rechters het proces op een eerlijke manier aanpakken. 

 

Betrokken rechters, advocaten, officieren van justitie, rechercheurs, misdaadjournalisten, oud-criminelen, strafrechtexperts en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz komen aan het woord. Ook laat de dochter van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel voor het eerst van zich horen over de impact die de veroordeling op haar leven heeft.

Afleveringen: 6 

Releasedatum: Maart 2024

Kijk hier de trailer

Kijk hier de uitzending 

Amazon-Prime-Video-Logo.png

DOCUMENTAIRE 

GROETEN UIT DE DOODSKAMPEN

De documentaire “Groeten uit de vernietigingskampen” is een unieke reis die de kijker meeneemt naar het voormalige concentratiekamp Buchenwald, Mauthausen, Theresienstadt en Auschwitz. Wat hebben deze kampen met elkaar gemeen? Terwijl de vernietiging en verwoestende beelden in onze hersenen zijn gegrift en nog steeds zeer aanwezig zijn, is er een heel andere overeenkomst tussen deze locaties in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen.

Een gelijkenis die ook inspirerend is omdat het het verhaal van menselijke veerkracht laat zien. Ondanks dat ze omringd zijn door de meest afschuwelijke en wrede elementen van oorlog, is er overal kunst gemaakt door de gevangenen; tekeningen, houtsnijwerk, schilderijen en muziek. Soms in opdracht van de nazi's, soms in het grootste geheim, dus illegaal. Zelfs in tijden waarin het leven onmogelijk was, is de veerkracht van mannen ongelooflijk indrukwekkend.

 

Deze documentaire, onder regie van Manfred van Eijk,  is een getuigenis over de menselijke geest ondanks de verschrikkingen van oorlog.

©2023 MDR in samenwerking met ARTE, ORF, ČT, Sarphati Media Producties

 

Duur 52 minuten

Taal; Engels, Duits, Pools

Greetings from the Death camp_UK_CT.jpg
Afbeelding2.png
3 persfoto_edited.jpg

DOCUMENTAIRE

De nieuwe getuigen van Auschwitz

In de documentaire volgen we vijf jongvolwassenen tijdens hun reis naar Auschwitz: Bart (19), Rana (20), Douwe (22), Hendro (21) en Sterre (22). Voor ze op reis gaan ontmoet Eddy de vijf jongeren. Wat weten ze van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz? Eddy gaat bewust niet mee, omdat de reis volledig draait om de jongeren. Wanneer zij in het voormalige concentratiekamp aankomen, doen ze een aantal dagen kennis op aan de hand van workshops en rondleidingen.

Eenmaal terug in Nederland bespreken de jongeren met Eddy hun ervaringen. Wat hebben ze van de reis geleerd en wat heeft de meeste indruk op ze gemaakt? En wat hebben ze in de archiefstukken van Auschwitz gevonden over Eddy's opa? Eén ding is zeker: deze reis zal hen voor altijd bijblijven. Opdat we nooit vergeten!

‘De nieuwe getuigen van Auschwitz’ is een coproductie tussen Sarphati Media Producties en Omroep PowNed.

Het programma is naar een idee van Eddy Keur. Regie en eindredactie: Erica Reijmerink.

Uitzendperiode: December 2022

Kijk hier de uitzending

logo_edited.png

DOCUMENTAIRE

Wieder Gut?

‘Wieder Gut?’, een roadtrip door Duitsland en Nederland over omgaan met de Holocaust in heden en verleden 

Op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust zendt de EO de documentaire ‘Wieder Gut?’ uit. In deze film onderzoekt het Nederlands-Duitse filmmakersduo Ruben Gischler en Tobias Müller de herinneringen aan en lessen uit de Holocaust anno 2022. Tijdens een roadtrip door Duitsland en Nederland spreken ze inwoners, overlevenden en nabestaanden om te achterhalen hoe zij omgaan met de geschiedenis. Welke lessen zijn daaruit getrokken en hoe wordt de herinnering aan de Jodenvervolging levend gehouden? De route leidt langs universiteiten, herdenkingsplaatsen en lokale projecten. De vraag is steeds hoe ‘wieder gut’ zijn we nu eigenlijk?

Duur: 55 minuten

Uitzendperiode: 2022

Kijk hier de uitzending

vfondslogoGREY.jpg
CoBo logo vb zw.jpg
eo grijs.png
WiederGut FINAL_Titel.jpg
1111.png.webp
CoBo logo vb zw.jpg
eo grijs.png

DOCUMENTAIRE

Het geheugen van Auschwitz

Het geheugen van Auschwitz is een indrukwekkende documentaire over de dilemma’s, paradoxen en uiteenlopende gevoelens bij de conservering van de infrastructuur van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

 

Een groep van met name jonge conservatoren heeft de afgelopen vijf jaar keihard gewerkt om de overblijfselen van deze beladen locatie waar in de periode 1942-1945 ruim een miljoen individuen zijn vermoord, veilig te stellen. En dat is niet zo eenvoudig! Want het principe hier is niet afbreken en reconstrueren; nee, alles moet zoveel mogelijk blijven hoe het nu is.  

Een bijzondere film die aanzet tot nadenken.

Duur: 50 minuten

Uitzendperiode: 2020

Kijk hier de uitzending

DOCUMENTAIRE

Echt en vals

Het is de grootste Nederlandse kunstvervalsingszaak ooit genoemd. Een megazwendel. Een miljoenenfraude. George Knubbe en Couzijn Simon zijn een erkend verkooppunt van Heyboer-kunst. Ze ontmoeten een geheimzinnige verkoper, Robbert de Bakker, die in het bezit blijkt van uniek Heyboer-werk. Ze kunnen hun geluk niet op. Vanaf 2004 kopen ze in acht jaar tijd 4800 etsen, maar ook bonnetjes, krabbels en zegeltjes. Omdat de aankopen verschillen van ander Heyboer-werk, neemt het wantrouwen in de kunstwereld toe. Het drama bereikt de eerste climax als de weduwen van de kunstenaar een rechtzaak aanspannen. Hun oordeel: allemaal vals. De Bakker wordt tot een jaar cel veroordeeld, maar gaat in hoger beroep. Uiteraard komen meerdere verzamelaars en experts aan bod. Want de hamvraag blijft: is het werk nou echt of niet? In De Geest Van Anton Heyboer is een fascinerend steekspel waarbij de emoties hoog oplopen. Over één ding is iedereen het wél eens: Anton zelf zou deze opwinding en verwarring schitterend hebben gevonden.

 

Duur: 55 minuten

Uitzendperiode: 2016

Kijk hier de uitzending

Avrotros_LOGO_03_RGB_Zwart.png
30f3d1_2fd3b492475a47a2b0e7452035378722~mv2.jpg.webp
30f3d1_bf4d35bff0bb4ea7af8855a8b3221acd~mv2.jpg

DOCUMENTAIRE

De keuken van Kamp Westerbork

In deze documentaire wordt Westerbork bekeken door het keukenraam. Eten was vanwege de schaarste van belang, maar had ook een andere functie. Ruth David, dochter van de Duits-Joodse chef-kok Ernst David zegt: ‘Mijn vader was heel belangrijk, want eten bood troost. Eten hield de mensen in het kamp rustig. Daarom was er net voldoende.’ Ernst David had de taak om voor zo’n 10.000 mensen te koken, maar had ook te maken met ongelijkheid in het kamp. Vrijwel niemand van de overlevenden kan zich vlees herinneren, ook al stond het echt op de voedsellijst. Dit product werd waarschijnlijk onder de kampelite verdeeld. In De Keuken van Kamp Westerbork komen kampgevangenen, boeren, nabestaanden van kamppersoneel en smokkelaars aan het woord waardoor een inzicht wordt geschetst van een altijd onderbelicht onderwerp: de voedselselvoorziening in Westerbork. Een documentaire over intriges, macht, ruzies, privileges en wanhoop. 

Duur: 50 minuten

Uitzendperiode: 2016

Kijk hier de uitzending

file_15112.jpg.webp

DOCUMENTAIRE

Waterloo: Dagboek van een veteraan 

Op 18 juni 1815 vond de heroïsche veldslag plaats die de val van Napoleon markeerde. Presentator Paul Rem blikt er niet zomaar op terug, hij doet het aan de hand van het dagboek dat zijn verre voorvader Jan Rem heeft achtergelaten. Het zeer gedetailleerde ooggetuigenverslag is een bijzonder document: veruit de meeste soldaten waren destijds analfabeet. Met het dagboek in de hand bezoekt Paul Rem de plekken waar zijn voorvader tegen het Franse leger vocht. Hij spreekt experts en ervaart hoe de omstandigheden waren. Door het gebruik van letterlijke citaten vol bijzondere details krijgen Rem en de kijker het gevoel alsof ze zelf middenin de historische Slag bij Waterloo zijn terechtgekomen.

 

Duur: 51 minuten

Uitzendperiode: 2015

Kijk hier de uitzending

file_15112.jpg.webp
30f3d1_3800da81bc45449b84fbf33f30ee9d8a~mv2.jpg
30f3d1_e1abb5d655df480ba50fbc1136e46591~mv2_d_1500_1229_s_2.jpg

DOCUMENTAIRE

Retour Hemel I & II

Televisiemaker Mark Bos krijgt op 46-jarige leeftijd te horen dat hij prostaatkanker heeft met uitzaaiingen tot in de botten. Op dat moment, september 2012, krijgt hij het dwingende advies een injectie te laten zetten die neerkomt op chemische castratie. Bos weigert. Dat vormt het begin van de altenatieve zoektocht naar wat volgens artsen volstrekt onmogelijk is: genezing. Met de camera op zijn schouder trekt Bos de wereld door tot aan Afrika’s hoogste berg, de Kilimanjaro, die hij tot 6000 meter hoogte in korte broek beklimt. Retour Hemel is een indringende en intieme documentaire die met hoop en vrees langs verschillende behandelaars leidt. Bos ontziet zichzelf niet en laat de kijker getuige zijn van zowel goed als slecht nieuws en de desastreuze uitwerking die de ziekte heeft op zijn relatie.

Een dag nadat hij al zijn filmmateriaal overdraagt aan Erica Reijmerink van Sarphati Media, overlijdt hij. Erica monteert Retour Hemel II waarin Mark een stem geeft aan de kankerpatiënt en het veld waarin deze belandt. De overgang van Marks montage naar die van Erica is confronterend en laat de kijker geen ruimte om te ontsnappen aan het onafwendbare einde.

Duur: 54-51 minuten

Uitzendperiode: 2015

file_15112.jpg.webp

DOCUMENTAIRE

Platina Blues

Een jaar voor zijn overlijden heeft muzikant en tekstdichter Thé Lau een bloedstollend afscheid geschreven. Platina Blues is niet alleen een muziekstuk uit vier delen, het is ook de titel van een film die op dit werk is gebaseerd. Platina Blues is opgebouwd uit songs die in één nacht in kamer 10 van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis worden beleefd. Een nacht doordrenkt van morfine, dromen, wanen en werkelijkheid. Schrijver, theatermaker en regisseur Threes Anna (o.a. Dogtroep) maakte een rauwe film waarin kunstdisciplines met elkaar samensmelten. Dit alles gefilmd is in één handheld shot, een indrukwekkende prestatie van cameraman Richard van Oosterhout. Op artistieke wijze wordt de kijker in de hallucinerende nacht van één tot zes uur gezogen. Het ostinato van Thé Lau en de film van Threes Anna hebben dezelfde intensiteit waardoor de kijker constant wordt vastgegrepen. Platina Blues is een erfenis die niemand onberoerd laat. 

Platina Blues ging in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht

 

Duur: 40 minuten

Uitzendperiode: 2014

30f3d1_cafbfea03f8e41b0aaf0eb3161768067~mv2.jpg
30f3d1_736b3ddba6ff4c82a452c2e11b2df887~mv2_d_1722_1291_s_2.jpg
30f3d1_fa66867131a04642ab796216d4175b46~mv2.jpg

DOCUMENTAIRE

Den Haag, Sporen van Oranje

Het koningshuis en de stad Den Haag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe groot de invloed van de Oranjes daadwerkelijk is geweest wordt pas helemaal duidelijk dankzij deze documentaire. In het jaar dat het Koninkrijk der Nederlanden tweehonderd jaar bestaat, neemt kunsthistoricus Paul Rem de kijker mee in een prikkelende tocht langs paleizen als Noordeinde, Kneuterdijk en Lange Voorhout, langs monumenten en andere plekken die alles te maken hebben met de voorouders van koning Willem-Alexander. Het zijn vooral de koningen die aan het begin van de 19de eeuw - Willem I, II en III - veel sporen nalieten in de Hofstad. Met hun terugkeer naar Den Haag in 1813, na twintig jaar van oorlog, revolutie en Franse overheersing, ontstond het Koninkrijk der Nederlanden. Van Willemspark tot Paleis Noordeinde, van de Scheveningse weg tot de Ridderzaal: deze documentaire is de ultieme ode van de stad Den Haag aan haar warme band met de Oranjes. 

Duur: 53 minuten

Uitzendperiode: 2015

30f3d1_af3cbf14d0684b3484dea6258c380c2c~mv2.jpg

DOCUMENTAIRE

Tikotin: A life devoted to Japanese art

In Tikotin komt het fascinerende en roerige leven van de Joods-Duitse kunsthandelaar Felix Tikotin (1893-1986) in beeld. Regisseur Santje Kramer volgt Tikotins kleinzoon Jaron Borensztajn in de zoektocht naar wie zijn grootvader nu daadwerkelijk was. Tikotin is beroemd gewoden door zijn handel in Japanse kunst. Nadat hij als enige van zijn bataljon W.O. I overleefde, reisde hij regelmatig met de Trans-Siberië Express van Berlijn naar Japan om prentkunst te kopen. Nadat hij en zijn gezin tijdens W.O. II waren ondergedoken onder de rook van Amsterdam, bouwt hij zijn imperium wereldwijd uit. Kramer en Borensztajn stuiten op een leven vol strijd, gezinsdrama en overlevingsdrang. De documentaire is een intiem familieportret waarin de menselijke tragedies in het leven van Tikotin worden belicht tegen het decor van grote gebeurtenissen uit de 20ste eeuw.

                           

Op het Rhode Island International Film Festival won Tikotin de Hearts, Minds and Souls Grand Prize.

 

Duur: 59 minuten

Uitzendperiode: 2013

30f3d1_649778933c2640458b96b21ed170b43d~mv2.png
30f3d1_369a56896bf749bfb34f88d883389967~mv2.jpg
30f3d1_16e62d72ba7048cea01c3e9fd3820c40~mv2.jpg

DOCUMENTAIRE

Soldier on the Roof/ Kolonisten van Hebron

Deze prijswinnende IDFA-documentaire speelt zich af in Hebron, slechts een speldenknop op de aardbol maar een plek die werldwijd bekend staat als de haard van menig conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. De jonge Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Esther Hertog verbleef drie jaar lang met enige regelmaat op deze heilige plek waar Abraham sinds jaar en dag zijn tombe heeft. In Hebron’s oudste wijk is een Joodse enclave gevestigd waar zo’n 800 Israëlische kolonisten tussen meer dan 120.000 Palestijnse inwoners wonen.  De kolonisten worden dag en nacht beschermd door minstens net zoveel soldaten. Het lukt Hertog om een persoonlijk beeld van de kolonisten te krijgen, wiens dagelijks leven bestaat uit een opeenstapeling van conflictsituaties en pesterijen met als basisvraag: van wie is dit grondgebied nou eigenlijk? Het fascinerende tijdsbeeld toont een confronterende mix tussen soldaten, volhardende kolonisten en hun spelende kinderen.

Soldier on the roof won in 2012 twee IDFA awards (Dutch doc & First appearance) en werd genomineerd voor een Gouden Kalf (Best Long Documentary, 2013).

Duur: 80 minuten

Uitzendperiode: 2012

30f3d1_ec5852db3784415c91c91a680048e7d3~mv2.png
2016_ALL-together.jpg

© 2020 Sarphati Media

bottom of page